Първи в Южна България болнични антибактериални стаи в МБАЛ „Медлайн“

На 29 август, петък, от 11 ч., в МБАЛ „Медлайн“ гр. Пловдив ще се проведе откриване – презентация на първите в Южна България болнични антибактериални стаи, оборудвани с повърхности от „Антимикробна Мед Cu+“ за превенция на риска от вътреболнични инфекции.

Пловдивското здравно заведение оборудва с повърхности от „Антимикробна Мед Cu+“ за превенция на риска от вътреболнични инфекции 3 стаи – в отделенията  по хирургия, урология и ендокринология. Приложението на метала в най-често докосваните повърхности разрушава целостта на бактериалните клетки и те загиват.

Специалните антимикробни медни болнични стаи в МБАЛ „Медлайн“ са създадени съвместно с Гръцкия институт за развитие на медта, „София Мед“ и „СОНИКО“ ООД България, която е единствената фирма в страната сертифицирана за производство на крайни изделия от антимикробни медни сплави – обков за врати, дръжки, стойки за инфузия, рамки за болнични легла, перила за  хващане, плотове, инструментални маси, болнични паравани, манипулационни колички, медицински шкафове и мебелни  дръжки. Антимикробната мед убива 99.9% от бактериите в рамките на два часа. Сухата медна повърхност унищожава 10 млн. патогенните микроби за 10 минути, елиминирането им върху мокра повърхност отнема 45 минути, съобщават учени на конференция на Световната здравна организация в Женева.

С медните стаи-изолатори болниците доказано намаляват вътреболничните инфекции и разходите за антибиотици. „Антимикробна Мед Cu+“ е нова глобална марка, която дава гаранция на медици и пациенти за контрол на инфекциите.

На презентацията ще присъстват Ник Вергопулос, директор на Гръцкия институт за развитие на медта и д-р Панос Ефстатиу, хирург, научен консултант към института; г-н Крум Нанев, управител на  „СОНИКО“; пластичният хирург д-р Ангел Енчев, съсобственик на МБАЛ „Медлайн“ и д-р Стефан Василев, анестезиолог – реаниматор в „Медлайн“.  Ще научите световни статистики за вътреболничните инфекции и тяхната превенция в България и Европа.