Физиотерапия и рехабилитация в Пловдив

Отделението по Физикална и рехабилитационна медицина при МБАЛ ”Св. Пантелеймон” Пловдив” ЕООД е създадено през 1979 г. от доц. Ивайло Пашев.

То е първото физиотерапевтично отделение със стационар за лежащо болни в град Пловдив. Скоро след откриването му става база за обучение на рехабилитатори, а по-късно и за лекари, специализиращи физикална и рехабилитационна медицина. Към момента продължава да е база за обучение на рехабилитатори.

Отделението разполага с 45 легла за лежащо болни в стационара, но също така обслужва и пациенти, лежащи в другите отделения на болницата, както и пациенти, които желаят да се лекуват в него срещу заплащане.

В стационара се работи основно по т. нар. клинични пътеки, за които болницата има сключен договор с НЗОК, а именно:

– Заболявания на Централна Нервна Система (ЦНС) – след понесен мозъчен инсулт, MS, Болест на Паркинсон и др.,

– Заболявания на Периферна Нервна Система – Увреждания на междупрешленните дискове с радикулопатия, Увреждания на периферни нерви, Диабетна полиневропатия , след операция на дискови хернии на различни нива и др.,

– Заболявания на Опорно двигателния апарат – дегенеративни и / или ортопедични и травматологични като Коксартроза, Гонартроза и т.н., състояния след счупвания, след алопластика на тазобедрена или колянна става, след травми на мускули и сухожилия и др.,

– След Миокарден инфаркт или сърдечни операции и др.

В отделението работят трима лекари със специалност по физикална и рехабилитационна медицина:

Д-р Елкова –Началник отделение,

Д-р Русева – старши ординатор,

Д-р Нотова – ординатор,

Отделението разполага и с кинезитерапевт, рехабилитатори, медицински сестри и санитари.

Използват се основно средствата на физикалната и рехабилитационна медицина – кинезитерапия, светло и електролечение, термотерапия и др., като при нужда те се комбинират с медикаментозна терапия в зависимост от нуждите на пациентите.

Един от последните закупени апарати, с които се работи в отделението е Лимфастим. Това е апарат от най – ново поколение, който се използва както за терапевтично лечение на лимфоедема на крайниците, така и за подобряване на кръвообръщението на крайниците. Тази терапия повишава потока на лимфата на критични места и ускорява обмяната на веществата в тъканите. Лимфодренаж терапията може да се прилага както в медицинската, така и в естетичната сфера. Помага при лечение на отоци, справяне с болката, може да се използва профилактично. Ускорява заздравителните процеси. Не натоварва тялото с лекарствени продукти. Базирана е на безопасния принцип на прекъснатата пневматична компресия (пресотерапия). Всеки апликатор се състои от независими въздушни камери, които се издуват в предварително зададена последователност, зависеща от състоянието на пациента.

Показания за лечение:

Медицински: Венозна недостатъчност, Синдром на Карпал- Тунел (преди и следоперативна намеса), в онкологията – особено подходящ след операция за рак на гърдата, Алгодистрофичен синдром, Хронична едема, Диабетна полиневропатия и др.

Естетични: целулит, синдром на тежки крака, детоксикация, грижи след липосукция и др.

Това е неразделна част от съвременната рехабилитация.

Рекламна публикация