ТАЕКУОН – ДО, или магията на бойните изкуства

Какво означава понятието "Таекуон-до" и дали това е просто един от видовете бойни изкуства? Можем ли да кажем, че "Таекуон-до" е начин на живот?

"Таекуон-До" идва от корейски и в свободен превод означава „Пътят на ударите с ръце и крака“ или "система от ръце и крака". Създател на този вид източно бойно изкуство е генерал Чой Хонг Хи (1918 – 2002), признат за баща на модерното Таекуон-до, създател и президент на Международната Таекуон-до Федерация (ITF). Неговата мечта е осъществена чрез постигането на популярност в света, като то се разпространява без значение от религия, раса, националност и пол.

През 1955 г. Таекуон-до получава своето официално признание като бойно изкуство в Корея. Свикана е специална комисия от водещи майстори, инструктори, историци и известни деятели на републиката. Разглеждат се няколко варианта относно наименованието на новия вид бойно изкусво. На 11 Април свиканата от генерал Чой комисия приема предложеното название "Таекуон-до".

Най-големите Таекуон-до организации в света са Международната федерация по Таекуон-до (ITF) и Световната федерация по Таекуон-до (WTF). В момента централата на Международната федерация по Таекуон-до ITF се намира във Виена, Австрия, поради широкото разпространение на бойното изкуство и поради силното развитие в страните от цяла Европа.

Таекуон-до е научно обоснован способ за използване на собственото тяло с цел самоотбрана, позволяващ в резултат на физически и духовни тренировки да се разшири диапазона на индивидуалните възможности на човека. Съдържащите се в това изкуство дисциплина, техника и дух са средства за развитието на чувство на справедливост, твърдост, хуманизъм и целеустременост у практикуващите го. Именно духовната култура отличава истинския майстор от дилетанта, който се усъвършенства само в техническите аспекти на бойното изкуство. Понятието "Таекуон-до" включва в себе си стил на мислене и начин на живот, основани на висок морал, поведенчески концепции и дух на самодисциплина.

В България Таекуон- до е основано от Гранд Мастер Ким Унг Чол IX дан през 1989 г., който в момента е треньор на националния отбор по Таекуон-до ITF. Има и Българска Таекуон-до (Б.Т.Ф.).

Първото отличие на Световно първенство за България печели Стоян Стоянов – бронз през 1994 г., в чест и памет, на когото се организира турнира в Пловдив.

Таекуон- до е подходящо за всички възрастови групи, като тренировките развиват не само физически, но и прихически една личност. Тренировките са съобразени с възможностите на всеки трениращ, поради това бойното изкуство е подходящо и за хора в неравностойно положение.

Армейски спортен Таекуон- до клуб „Тракия“ е единственият клуб по Таекуон- до ITF за град Пловдив. В дългогодишната история на клуба има много състезатели, които са се отличили и на международната сцена: Стоян Стоянов, Димитър Лесов, Ботьо Колев, Валентина Йочкова, Любина Лесова, Георги Петров, Георги Думанов, Атанас Попов, Атанас Болчинов, както и такива, които в момента са в националния отбор по Таекуон- до и ще се борят за призови места на предстоящото световно първенство в София през месец юли в зала „Арена Армеец“ – Мирела Чилингирова, Станимира Петрова, Стефан Димков, Велчо Соколов, Петър Михайлович, Неделин Петров и Димитър Китипов.

Армейски спортен Таекуон-до клуб „Тракия“ гр. Пловдив се намира в тренировъчната зала на Стадион „Христо Ботев“ с адрес: бул. „Източен“ № 10. Тренировките се провеждат всеки делничен ден по график:

– За деца до 10 год. :

понеделник, сряда и петък от 17.30 часа за начинаещи

понеделник, сряда и петък от 18.30 часа за напреднали

Треньор: Пенка Трифонова 0886 / 103 082

– За деца над 10 год. и възрастни:

понеделник, сряда и петък от 19.00 часа за начинаещи

всеки делничен ден от 19.00 часа за напреднали

Треньори: Костадин Димитров, Георги Петров 0888 / 633 903,

Любина Лесова 0878/ 451 825, ninga@abv.bg

Таекуондо ТракияАрмейски спортен Таекуон- до клуб Тракия