24-годишна жена загуби битката с живота и ставайки донор на органи спаси 26-годишна жена и бебе

Хирургичен блок на УМБАЛ Свети Георги

24-годишна жена, пациент на УМБАЛ „Свети Георги” загуби битката с живота на 26 октомври и стана донор на органи, като така даде шанс за втори живот на 26-годишна жена и бебе. След т.нар. сплит трансплантация на черен дроб  във ВМА – София и болница „Лозенец” реципиентите получиха нов черен дроб. „Способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”, съобщи проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Жената, която стана донор, е била със спонтанно възникнал кръвоизлив в мозъка, довел до необратимо състояние – мозъчна смърт, на 25 октомври. След като роднините й дават съгласие за извършване на органно донорство се организира транспортиране до ВМА – София за извършване на органната експлантация.

Медиците от УМБАЛ „Свети Георги” и болниците, извършили трансплантациите, изказват най-сърдечни съболезнования и искрена признателност на семейството на младата жена, която изгубвайки своя живот спаси други два живота.

Допълнителна информация и снимки от ВМА-София може да откриете на следния линк: https://vma.bg/newsitem.html?action=news&newsid=1403