Бременни с опасност за живота бяха спасени в УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив

Бременни с опасност за живота бяха спасени в УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив

Две бременни пациентки бяха спасени в Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. Благодарение на бързата и компетентна реакция на медицинските екипи, подкрепени от анестезиолози и реаниматори, две бъдещи майки с тежка акушерска патология – руптура на матката, са вън от опасност.

Руптурата е разкъсване на тъканите на матката. Това усложнение може да бъде животозастрашаващо както за майката, така и за бебето. По статистически данни се развива по време на раждане в 1 на всеки 10 000 раждания.

Едната от пациентките постъпва в клиниката в критично състояние в осмия месец. Пловдивчанката е поета от дежурния екип, воден от д-р Веселин Коларов, а извършената спешна операция спасява живота й.

При другата пациентка от Смолян, която постъпва в седмия месец, руптурата на матката е била предшествана от преждевременно отлепяне на плацентата и това е наложило незабавното родоразрешение от дежурния екип, ръководен от д-р Илиян Траянов заедно с медицинския екип от КАИЛ.

Към момента и двете пациентки се възстановяват успешно и са в добро общо състояние, под активното наблюдение и грижите на медицинския екип от Родилно отделение на АГ клиниката. Лекарите споделят, че и двете жени са с предходни раждания с Цезарово сечение, което, според тях, е основен рисков фактор за възникването на руптурата на матката.

”Тази рядка акушерска патология през последните години все по-често се среща в клиничната практика. Разбира се, че не трябва да подценяваме връзката с начина на родоразрешение. Тоест, колкото е по-висок процентът на раждането със секцио, толкова по-често ще се срещаме с този проблем. Руптурата на матката е свързана с висока заболеваемост и смъртност както за майката, така и за плода и новороденото. Радваме се, че отново нашият екип реагира своевременно и запази живота на двете жени”, коментира началникът на Клиниката по акушерство и гинекология проф. д-р Екатерина Учикова.

Тези два клинични случая са още едно доказателство за високото ниво на компетентност и медицинската грижа, предоставяна от Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив, поемащи едни от най-сложните случаи в цяла Южна България.