Дариха на УМБАЛ „Свети Георги“ 10 респиратора за 180 хил. лева

Дариха на УМБАЛ „Свети Георги“ 10 респиратора за 180 хил. лева

Болницата поема една трета от всички пациенти с КОВИД-19 в Пловдив и областта

Специализирана апаратура на стойност 180 хил. лева без ДДС дари днес на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив фирма „BTL Industries“. Безвъзмездно предоставените 10 апарата за обдишване ще се използват в стационарите за лечение на пациенти с КОВИД-19.

Дарените респиратори ще осигуряват механична белодробна вентилация за болните с дихателна недостатъчност. Подобряват насищането на кислород в кръвта и нормализират дихателните капацитети и обеми, което свежда до много нисък процент риска от развитие на дихателна недостатъчност.

Началникът на Клиниката по инфекциозни болести доц. Олиана Бойкинова и зам.-директорът по административни и икономически въпроси на УМБАЛ „Свети Георги“ доц. Момчил Мавров приеха дарението, предоставено лично от изпълнителния директор на „BTL Industries“ – България Георги Петков. На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров и представители на местната власт.

„Щастливи сме да приемем това дарение, тъй като всеки един апарат ще бъде използван на 100%. Асистираната механична вентилация е съществена част от лечението на всеки пациент с дихателна недостатъчност. Изказвам благодарност на фирма „BTL Industries“ и на всички онези наши дарители, които вярват във възможностите и успехите на нашите медици и които продължават да даряват от себе си за благополучието на всички“, заяви доц. Мавров.

„Изключително благодарна съм за предоставените ни високотехнологични апарати и се радвам, че такива хубави неща се случват! Заедно можем да преодолеем нашествието COVID-19. Още от първия ден УМБАЛ „Свети Георги“ е начело в тази битка. Надявам се много човешки животи да спасим“, каза началникът на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ доц. Олиана Бойкинова.

„Мисията ни винаги е била с продуктите си да помагаме на хората да бъдат по-здрави. Радваме се, че с дарението подкрепяме борбата срещу коронавируса в Пловдив – градът, който е дом на нашата компания вече 22 години. От името на целия ни екип бих искал най-сърдечно да благодаря на медиците на първа линия в цялата страна. Те са истински герои и заслужават нашето уважение“, каза Георги Петков.

Приблизително една трета от всички пациенти с КОВИД-19 в Пловдивска област постъпват за лечение в УМБАЛ „Свети Георги“. От 13 март до края на месец ноември 2020 г. в клиничните звена на най-голямата болница в страната са приети 1122 души с коронавирус, сочат статистическите данни. В останалите 19 болници в града и областта са били хоспитализирани 3966 пациенти.

Общият прием на пациенти в УМБАЛ „Свети Георги“ от началото на годината като цяло се е увеличил и до момента е 72 597 души. Обслужените от УМБАЛ „Свети Георги“ от 1 януари 2020 г. до момента спешни пациенти са 40 624. Преобладаваща част от тях представляват тежки случаи, които налагат ангажиране на специалисти от повече от едно клинични звена.