Хранителен коучинг в МЦРСМ I Пловдив

Мартина Измирлийска (Филипова)

Екипът на МЦРСМ I Пловдив е щастлив да приветства най-новия си член – Мартина Измирлийска (Филипова). Тя е млад специалист – диетолог,  запознат с най-новите тенденции и методики в своята сфера и днес ще сподели малко повече за себе си и своята работа.

Мартина Измирлийска (Филипова) е диетолог.  В медицинско направление Диетично хранене и Здравословно хранене и Диететика е възпитаник на Медицинските университети в градовете Пловдив и София. Дори в момента повишава образователно – квалификационната си степен. Сертифициран Специалист диетолог е при хранителни нарушения. Международен асоцииран сътрудник към IAEDP™ Институт ADII. Член е и на БАПЗГ, както и на Българското научно дружество по хранене и диететика и на Международната асоциация по спортно хранене ISSN. Притежава разрешително за работа по професията и регистрация на практиката си към РЗИ.

Защо избрахте тази професия?

Решението не взех емоционално. Преди няколко години дойде като идея, съвсем спонтанно и като следваща стъпка в кариерното ми развитие. В моето семейство няма други медицински специалисти, така че не беше необходимо да продължа родова традиция. Това си носеше и неизвестните, разбира се. Когато смяташ да се отдадеш професионално в област от медицината е хубаво да имаш подкрепа. Относно решението, правилната формула дойде от моя много близка приятелка, стоматолог. Оказа категорична насока, познавайки ме, когато аз трябваше да избера къде и как да продължа образованието си и специализацията си. 

Колкото и нескромно да звучи, работя с несравним дух и огромна енергия. Трябваше ми само научна почтеност и знания. Хареса ми и това категорично затвърди направения избор и така решението се взе.  Вярвам, че работата ми е достойна. Посветена съм в различни дейности, свързани с медицината и храненето. Харесва ми да генерирам последователност и успех в начинанията. Най-важното е, че резултатите ме удовлетворяват с усещане за смисленост!

Каква е визията в работата Ви?

Жизнено необходимо е  хората да имаме здравна култура. Да знаем, че в основата на здравословният ни статус е храненето. Да възприемем, че  чрез храненето и превенцията не се стига до болести.  Да имаме разбирането, че ако търсим съдействие задължително правим консултация със специалист. Нека да не да четем и да не правим опити с насоки от произволен или онлайн източник. Здравната култура, съжалявам, че пак ще се повторя, е разковничето за по-добър живот на всеки един от нас. Трябва всеки от нас да изгради индивидуално за себе си супервизия в която ще бъде здрав с пълноценни съвети и практики от специалисти.

При възрастни и при дечица клиничната ми супервизия не се побира само в прилагането на Диети или писането на Хранителни режими.  Разгръщам  практиката си с индивидуален план и Коучинг подход. Използвам като инструменти и Топ иновации при диетологичните технологии. Знанията и уменията ми са научно подкрепени и това прави работата ми от части свършена. Ефективно обвързвам практиката си със специалисти от различен клон на медицината – ендокринолози, кардиолози, АГ специалисти, други диетолози по специфично направление, психолози и спортни треньори и т.н.

Какво представлява хранителния коучинг?

Това е медико-социален подход и мои метод, към балансирано хранене и начин на живот при диетичното хранене.  Иновативен подход към вкусни, питателни и здравословни менюта и както и лесното им приготвяне.

Разделям го на две нива – Първо ниво -Здравословно и балансирано хранене, където оборудвам хората с уменията за цял живот. Умения от които се нуждаят, за да прогонят неправилното хранително поведение и да изградят приятна и здравословна връзка с храната. Второто ниво е Обща и клинична диететика. В тази част на програмата, консултациите ми са насочени към получаване на трайна увереност и практически насоки, от които всеки един съвременен и ангажиран човек с професия, жена в състояние или пост бременност, спортист или инвалид има нужда при приготвяне на здравословна или диетична кухня.

С какви хора работите?

Възрастни и деца, които искат да отслабнат по здравословен начин. Хора с отношението към превенцията, отнасяща се към здравето. Хора с динамичен начин на живот и спортна култура. Пациенти с хранителни нарушения. Пациенти с належаща диетотерапия – метаболитен синдром. Пациенти с належаща диетотерапия – пре и пост оперативни състояния. За мен е чест е да работя с деца. Дава ми надежда. Общо взето работя с водещата ориентация към подобряване на хранителните навици и извличането на  максимална полза от храненето и здравословна насока. Но, за да има прогрес работата ми ще си позволя да адмирирам сериозните и дисциплинирани хора. 

Как протича един преглед при Вас?

Ще го презентирам в няколко стъпки:

Стъпка 1

След запазване на час за консултация, вие изпращате свой имейл адрес, на който ще получите от мен Подробен въпросник. Това не трябва да сигнализира у вас притеснение. Старателно във времето съм го разработила с подпомагаща цел за снемане на пълна анамнеза. Информация служи за добра основа и е напълно конфиденциална.  Препоръчвам, ако имате налични медицински тестове и изследвания, да ги представите по време на прегледа.

Стъпка 2

При първата ни консултация ще се запозная детайлно с вас и  ще обсъдим целите на посещението. Ще говорим за заболявания, през които сте преминали, състояния, които ви притесняват, както и кои са здравните цели, които искате да постигнете в краткосрочен и дългосрочен план.

Стъпка 3

Ще направя детайлен анализ.  Ако преценя, ще препоръчам лабораторни тестове, които да ни помогнат да установим какво се случва на биохимично ниво.

Стъпка 4

Когато тестовете са готови или използвайки текущата хранителна анамнеза, ще изготвя вашия персонален препоръчителен протокол за хранене и начин на живот.

Стъпка 5

Ако всички тестове и прегледи покажат, че имате нужда от индивидуален диетичен подход на хранене, преговаряме целите и започваме съвместна работа.

Какви са методите на терапия, които използвате?

Въпреки, че са строго индивидуални, ще изброя няколко. Един от най-търсените ми методи е Бодиимпедансметрията.Метод, който чрез помощта на сегментен анализатор правя оценка на телесните мазнини, метаболитна възраст, мускулната и костната маса, водно съдържание, ИТМ, THI индекс с оценка на телосложението, базов метаболизъм . Това е последна генерация японски професионален апарат, който модел закупих през м. Ноември ’22г. Притежавам и специализирания медицински софтуер, правя изследванията и анализите си още по-задълбочени. С помощта на техниката, виждам, проследявам целия напредък на пациентите си във времето.

Друг метод, колкото и да не ни се иска е Диетотерапията. Съставям индивидуален диетичен режим, съобразен със здравословното състояние и цели от колега по направление – лекар. Пациентите ми предимно са страдащи от метаболитен синдром, деца и дори семейства. Режимите са седмични на база метаболитни нужди. Мониторирам ги постоянно.

Един от любимите ми и свежи методи , подходящи при спортуващи е Мултитерапията.  Фокусирам се върху изработване на индивидуален диетичен и двигателен режим. По него работим с колега  по направление спорт, като лекар  или треньор.

Друга моя любима програма или метод е ФитБоди. Търсещите здраве и красота, избират метода на мускулна контракция чрез електрически импулси. Съставям спортен хранителен режим и Детокс програма, които съчетавам с тренировка. При тренировката се използва специален костюм, който се свързва със специален софтуер. Метода е подходящ за хора с фисикални затруднения, но не и за такива които страдат от сърдечно съдови заболявания. Това след Хранителния коучинг е най-задълбочената ми програма.  И двата метода изчерпват работните ми часове, и дори до началото на м. Март съм спряла записване, поради обема.  При ФитБоди и Хранителния коучинг, резултатите са изключителни и траини. Изследванията са задълбочени, а мониторинга ми постоянен.

Най-продаваната ми пакетна програма след празниците и зимния сезон е 40 дневната разтоварваща програма. Подходящ е и за хора с интензивно психическо натоварване и намалена двигателна активност. В този метод разработвам индивидуален режим на хранене, съчетан с детокс и фито програма. Много, изключително много жени се възползват от програмата и след нея, доволни от резултатите идват в кабинета ми и продължаваме да работим заедно.

Как можем да се свържем с Вас за консултация?

За връзка с мен, можете да позвъните на телефон +359 894 425 663 (възможно е и запитване по Viber) или да позвъните директно на Регистратурата на МЦРСМ I Пловдив – +359 877 054 110.

На разположение съм всеки понеделник и сряда от 09:00 до 12:00 ч. в МЦРСМ I Пловдив.

Добре дошли сте да ме последвате и в социалните мрежи:

FB

https://www.facebook.com/profile.php?id=100088011982915

IG

https://www.instagram.com/izmirliyskamartina/?fbclid=IwAR3XPfUC0ZgXjTqVqhhAu1Cxe-rQaWTOjs7z-IM5VgCv6SCNG0A-hfSI57c