През 2022 г. най-много бебета в Пловдив са родени в болница Селена

Болница Селена

За изминалата година в болница „Селена“ се раждат общо 2970 бебета. Това са около 6% от ражданията в цяла България и 42% от тези в Пловдив. Въпреки общия спад на раждаемостта в страната, в болницата са проплакали за пръв път с 229 повече бебета спрямо предходната 2021 година, когато новородените са били 2741. „Щастливи сме да забележим и друга важна тенденция, а именно, че повече жени са избрали да родят по естествен път. В болницата отчитаме ръст от 3%, който макар и минимален е ясен и отчетлив. Стремим се пациентите да бъдат добре информирани за ползата от нормалното раждане и да ги подкрепяме в процеса на правилно естествено родоразрешение.“, разказват от лечебното заведение.

Пловдивската болница е единствената извън столицата, която има над 2000 раждания и за четвърта поредна година е на второ място по брой новородени бебета в страната. Повече има само в СБАЛАГ „Майчин дом“ в София – 3218. Според данните на НЗОК за град Пловдив, е запазено нивото на раждаемост с 6224 новородени в сравнение с 6211 бебета за 2021 г. На фона на намаляващата обща раждаемост в страната, в Пловдив броят на ражданията дори е нараснал.

Инвитро клиниката на болница „Селена“ също отбелязва изключително успешна година с 44% успеваемост при реализирането на процедурата. На бял свят са се появили 287 инвитро бебета. От тях 35 са двойки близнаци, а една бременност е била триплодна. „Радваме се, че все повече двойки с репродуктивни проблеми ни се доверяват и заедно успяваме да сбъднем мечтата им за родителство.“, споделят от клиниката.

Екипът от най-добри специалисти в сферата на неонатологията не спира да оправдава доверието на своите пациенти. В най-голямото и модерно отделение по неонатология през 2022 година успешно са излекувани 274 бебенца, преминали през интензивния сектор, отгледани и изписани здрави са 20 недоносени бебета, родени с тегло между 1000 и 1500 грама, както и 6 недоносени бебенца, родени под 1000 грама.

Освен многобройните раждания, в Отделението по гинекология към УСБАЛАГ „Селена“ са извършени 1 032 големи оперативни интервенции, обхващащи цялата гинекологична патология.