С нов модерен скенер диагностицират пациентите на МЦ-1

С нов модерен скенер диагностицират пациентите на МЦ-1

С модерен компютърен томограф  от ново поколение „Siemens Somatom go.AII“ разполага Медицински център-1 в Пловдив, който е част от верига болници „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“.

Отец Иван освети придобивката на тържественото откриване и пожела на екипа да бъде все така всеотдаен към своите пациенти. Медицинската техника играе съществена роля, но е много по-важно кой я управлява, отбеляза управителят д-р Янаки Янакиев.  

Това е нашият коледен подарък за болните и е в синхрон с политиката на центъра да бъде в крак с най-съвременните технологии в сферата на здравето, заяви мениджърът Велина Михнева.

Новият скенер позволява изследванията да се правят с 40 процента по-ниско лъчево натоварване в сравнение с досегашните системи, като същевременно образите са с по-ниско ниво на шум и с по-висока пространствена резолюция, обясни началникът на Образна диагностика д-р Василка Алиманска. Тя изтъкна, че по-голямата бързина, съчетана с автоматичен инжектор за аплициране на контрастна материя за усилване и подобряване на образите, съкращава процедурите. С него е възможно да се изследват пациенти в много тежко общо състояние, които не могат да съдействат при провеждане на изследването, като се постигат изображения без дихателни и двигателни артефакти. И не на последно място скенерът е по-щадящ за околната среда, посочи д-р Алиманска.

Стремим се да бъдем максимално полезни на пациентите си, при които след последната Ковид вълна все по-често диагностицираме злокачествени заболявания в напреднал стадий, добави тя.