УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив отваря врати за безплатни прегледи в Деня на хипертонията

проф. д-р Федя Николов

В чест на 17 май – Световния ден за борба с хипертонията, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив организира две инициативи за своите пациенти.

Клиниката по кардиология на университетската болница ще отвори кабинет кабинет № 11 на партерния етаж на бул. Пещерско шосе за безплатни прегледи на сърцето. Те ще се проведат на 17 май от 9:00 до 13:00 часа след предварително записан час на телефон 032/ 602-377.

По традиция в центъра на Пловдив, срещу Общината, се организира измерване на артериалното налягане в два дни – на 11 и на 17 май от 10:00 до 16:00 часа.

Участниците ще получат информация за рисковете от хипертонията и материали със съвети за здравословен начин на живот, както и брошури със стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.

Артериалната хипертония е най-разпространеният рисков фактор за исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Повече от две трети от пациентите в Кардиологична клиника към „УМБАЛ „Св. Георги“ са с придружаващо високо кръвно налягане.

Затова от години тя е инициатор в провеждането на масови скрининги за откриване на хипертоници в Пловдив и Южна България. Има тенденция да се увеличава честотата на хипертонията, както и снижаване на възрастта на заболелите. Последните данни на лекарите посочват, че над 52% от българите са засегнати.

“За съжаление, една трета от пациентите не знаят, че имат хипертония. Само в 40% от тези, които я лекуват, успяват да достигнат нормални стойности на артериалното налягане. Затова винаги, ние лекарите, ще повтаряме, че профилактичните прегледи са от изключително значение”, каза началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.