УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив завърши успешно безплатните прегледи за хипертония

УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив завърши успешнобезплатните прегледи за хипертония

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето организирани от УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. Над 300 души бяха прегледани в двата дни на кампанията, проведена в университетската болница и на центъра пред община Пловдив. Събитието се състоя по повод 17 май – Световния ден за борба с хипертонията.

Благодарение на профилактичните прегледи, десетки пациенти бяха диагностицирани с повишени стойности на кръвното налягане. Лекарите успяха да контролират тези стойности и да насочат пациентите към подходящо лечение. Специалистите съобщават, че най-честите случаи открити по време на кампанията са свързани с артериална хипертония. Често се е налагало да коригират съществуващи терапии или и да предписват нови, поради неспазването на предишни лечения.

Средната възраст на преминалите преглед е от 50 до 75 години. Кръвното налягане на голяма част от тях е 135/70 и 150/85. Уловени бяха и стойности като 170/100, а тези пациенти досега не са търсили медицинска помощ до този момент.

В приемния кабинет № 11 на бул. Пещерско шосе 66 прегледите се извършваха от специализанта д-р Елиза Актерян, както и от стажант-лекарите Елица Желязкова, Анна Георгиева, Сибел Азиз и Даниела Зотева – Карамитева от Клиниката по кардиология на университетската болница. От 9:00 до 13:00 часа преминаха голям брой желаещи за преглед, които останаха силно впечатлени от отношението и професионализма на медицинския екип.

„Много хубава инициатива. Научих за безплатните прегледи от братовчедка ми. Изключително важно е да се проверяваме периодично. Силно удивена съм от младите лекари тук. Много са внимателни, обясняват всичко подробно, така че да няма нищо неясно. Дават ни полезни съвети и се държат мило. Поздравявам ги!“, сподели една от пациентките.

Лечебното заведение, заедно със своите лекари и медицински специалисти, участва и в организацията на масовото измерване на кръвно налягане и на пл. Стефан Стамболов пред община Пловдив.

“Световният ден за борба с хипертонията е отлична възможност да напомним на обществото за сериозността на това състояние. Високото кръвно налягане е един от водещите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, които са основна причина за смъртност в световен мащаб. Нашата цел е да информираме пациентите и да им помогнем да управляват своето здраве по-ефективно. Радвам се, че младите ни лекари показват такова ниво на професионализъм и внимание към пациентите”, каза началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

Инициативата на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив демонстрира значимостта на редовните профилактични прегледи и активната роля на здравните специалисти в борбата с хипертонията. Прегледите продължават да бъдат важен инструмент в диагностиката и контрола на това широко разпространено заболяване.