Заради жегите безплатни прегледи при кардиолозите в „Медлайн“

Безплатни кардиологични прегледи организира през август МБАЛ "Медлайн", съобщиха от болницата.

"Кампанията се провежда заради горещините, които значително влошават състоянието на пациентите със сърдечно- съдови заболявания и провокират появата на усложнения – инфаркти, инсулти и бъбречна недостатъчност", обясни завеждащата на отделението по кардиология д-р Камелия Акабалиева.

Консултациите ще се правят между 6 и 31 август всеки работен ден от 10:30 до 13:00 ч. след предварително записване на телефон 032 / 656 600. От пациентите няма да се изискват направления от личните лекари.

Безплатните прегледи включват измерване на кръвно налягане, електрокардиограма, ехокардиография, ако се налага. На част от болните ще бъде назначено лечение, а другите ще бъдат насочвани за хоспитализация. От кампанията могат да се възползват както страдащи от хронични заболявания, така и хора със съмнение за развитието на сърдечно-съдово заболяване.

Пациентите с хронични кардиологични проблеми е добре да носят медицинската си документация. През горещия сезон хипертониците имат нужда от корекция на терапията, защото трудно се адаптират към високите температури и кръвното им налягане или се повишава рязко, или пада много ниско.

Кардиолозите в болница "Медлайн" очакват и диабетици, които са най-застрашени от появата на исхемична болест на сърцето. Д-р Акабалиева припомни, че в първи и втори стадий хипертонията протича без симптоми и пациентите нямат оплаквания. Затова е добре да си направят профилактичен преглед и хора, които се смятат за здрави.