Здравната система работи добре, леглата ще се увеличават своевременно при нужда

„Здравната система в Пловдив и областта работи добре и ще издържи на натиска. От 889 разкрити легла за лечение на болни от COVID-19, 183 са свободни“, обяви по време на заседание на Областния оперативен щаб областният управител и председател на щаба Ангел Стоев. При необходимост от още легла, те ще бъдат увеличавани своевременно със заповед на директора на РЗИ д-р Сийка Димчева.

6 общини в областта са на 50 процента онлайн обучение, но заради увеличаващата се заболеваемост – близо 565 на 100 000 към днешна дата, се очаква училища в още общини да минат на дистанционно обучение.

По предложение на Ангел Стоев РЗИ ще уведоми всички медицински центрове извън Пловдив, които имат лаборатория и отделение за образна диагностика, че могат да кандидатстват в РЗОК за разкриване на Ковид-зони. Така нуждаещите се няма да пътуват до Пловдив, да разнасят заразата и да претоварват здравните заведения в града.

„50 процента от работещите в медицинската сфера в Пловдивска област са ваксинирани. При личните лекари този процент е най-висок – 62“, обяви д-р Димчева. Тя допълни, че е задача на всеки работодател да проследи кой от служителите му е ваксиниран, кой преболедувал и как може да се издаде т.нар. зелен сертификат.

От РЗИ са раздали 4300 теста на 14 лаборатории, които могат да издават сертификати.