50 г. юбилей отбеляза Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив

50 г. юбилей отбеляза Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив

Половин век от създаването си отбеляза Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. През годините звеното се е превърнало в едно от най-добрите в страната, излекувало и спасило хиляди нуждаещи се.

По случай юбилея Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен водосвет в клиниката, намираща се на бул. Пещерско шосе 66. На събитието бяха поканени кметът на града Здравко Димитров, който подари икона за здраве и благополучие, както и ректорът на Медицинския университет Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, която поднесе специален знак на университета за принос в развитието му на началника на клиниката проф. Д-р Владимир Ставрев и на целия екип. 

“Имам приятното задължение и удоволствие да ви поздравя с настоящото събитие от името на Изпълнителния директор на УМБАЛ “Свети Георги” проф. Карен Джамбазов с пожелания за здраве, лични и много професионални успехи и нека всеотдайността, амбицията и изконния стремеж за едно по-добро утре никога да не ви напуска”, пожела зам.-директорът по лечебно диагностична дейност към университетската болница проф. д-р Иван Дечев.

Кметът на Пловдив се обърна към целия екип на клиниката с думите “Продължавайте все така да работите. Това, което правите, го правите от сърце. Не може да бъде добър един доктор, ако не е и добър човек. Вашата професия е от Бога дадена. Благодарим ви! Бъдете живи и здрави и продължавайте все така да бъдете отдадени на това, което правите”, каза той. 

На събитието бяха поканени началниците на клиники и отделения от двете бази на университетската болница, както и управители на болници от Пловдив и Южна България, а проф. Ставрев бе трогнат от пожеланията и благодарностите за работата през изминалите години.

Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив е сред най-натоварените у нас. Средно за година в звеното се регистрират над 4000 пациенти. В нея практикуват лекари, които са денонощно на разположение и реагират бързо в критични моменти, след аварии, катастрофи и други тежки инциденти.

“Клиниката е структура с най-високото трето ниво на компетентност и затова именно тук се извършват най-сложните и най-тежките операции, свързани с ревизионно и туморно ендопротезиране на големите стави, гръбначна хирургия, тазова и ацетабуларна хирургия”, каза ръководителят на клиниката проф.  Ставрев.

Той коментира, че напоследък приоритет на Клиниката са минимално инвазивните и щадящите оперативни техники.

За половин век работа в клиниката са въведени множество иновативни методи за лечение в областта на ортопедията и травматологията: оригинален метод за лечение на фрактурите на задния ръб на ацетабулума (проф. Желю Желев), оригинален метод за външна фиксация при руптурите на ахилесовото сухожилие (проф. Петко Токмаков), оригинален метод за лечение на фрактурите на гръбначния стълб в торако-лумбалния дял (проф. Павел Ставрев) и много др.