69-годишна дама се яви на изпита по етика в МУ-Пловдив

751 кандидат-студенти разсъждаваха по темата „Коя морална ценност води до съгласие и единство в обществото“

751 кандидат-студенти разсъждаваха по темата „Коя морална ценност води до съгласие и единство в обществото“

69-годишната дама се яви на днешния изпит по етика в Медицински университет – Пловдив. Той е вход за бакалавърските специалности „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и за професиите от Медицински колеж (ОКС „Професионален бакалавър“).

В продължение на 2 часа кандидат-студентите решаваха тест, който включваше въпроси с отворен и затворен отговор, аргументирано описание на мотивацията по първата избрана специалност и отговор на етически въпрос. „Коя морална ценност води до съгласие и единство в обществото“ бе темата, по която разсъждаваха кандидатите. Комисията ще оценява умението за изразяване на лична позиция, задълбоченост и пълнота на изложението, оригиналност при интерпретиране на проблема, степен на владеене на понятийния апарат и нивото на езикова култура.

На изпита се явиха общо 751 кандидати. 41 от допуснатите не се явиха. Разпределените в първа аудитория на Аудиторния комплекс бяха приветствани от зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р Веселина Горанова и от председателя на комисията по етика проф. д-р Биянка Торньова, които пожелаха успех.

44-годишна санитарка от неврологичното отделение на МБАЛ в Раковски излезе доволна след теста. След като натрупала 10-годишен опит като болногледач в Италия, се върнала в родния град, но в болницата непрекъснато я бъркали със сестра, затова решила да повиши квалификацията си. Категорична е, че ще може да съчетава обучението с работата, имала подкрепата и на колегите си.

Амбицията да отвори аптека със свой приятел магистър-фармацевт доведе на изпита 40-годишен мъж от Димитровград. Готвил се сам за теста, успял да се справи с всички въпроси и се надява да се окаже в списъка на приетите. Бивша счетоводителка също изрази увереност, че ще бъде оценена високо и ще влезе в специалност „Инспектор по обществено здраве“.

След като родила двете си деца, 32-годишна пловдивчанка решила да учи за медицинска сестра. Заедно с нея на изпита дойде и съпругът й, който я насърчил да следва мечтата си и обещал да  помага и да поеме по-голямата част от семейните задължения. Ако бъде приета и се дипломира успешно, би искала да работи в детско отделение.

Няма да ставам професионален баскетболист, но пък спортът ми е страст, затова избрах да кандидатствам „Рехабилитация“, сподели зрелостник от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ в Пловдив. Момчето тренирало от години в клуб „Академик“, самият той е претърпявал неведнъж травми и знае колко е важна навременната професионална помощ. Това написал и в мотивацията за избора на професия в теста. Със спортна рехабилитация иска да се занимава и негова съученичка от същото училище, която била запалена от дядо си. Той бил спортен рехабилитатор и й разказвал невероятни истории от пътуванията си по различни краища на света.

Баба ми е акушерка, чичо ми – педиатър, а аз реших да стана медицинска сестра, каза 12-класничка от Пловдив, която определи професията като трудна, но изключително благородна. Убедена е, че ще успее да се реализира, тъй като имало глад за кадри. Надява се, докато завърши, и възнагражденията за тези специалисти значително да се повишат.

Възпитаничка на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив пък се надява да влезе в специалност „Медицинска козметика“, към която тази година има силен интерес. Момичето ще затвори цикъла на семейния бизнес, тъй като майка й работи като фризьорка във фамилния салон, а сестра й е маникюрист.