Първа Национална Конференция за Редки Болести за студенти по Медицина

На 13 – 14 Септември 2013г. в Новотел Пловдив Асоциацията на студентите медици – гр.Пловдив (АСМ-Пловдив) и Информационен Център за Редки Болести и Лекарства Сираци организират първото по рода си събитие в България, насочено специално към студентите-медици от всички университети в страната.

Целта на „Първа Национална Конференция за Редки Болести за Студенти по Медицина“ е да обогати общата медицинска култура на бъдещите лекари, допълвайки обучението им по теми и въпроси, които не са застъпени обстойно в учебната програма. С предстоящото събитие ще бъде насочено вниманието на студентите към редките болести и проблемите, които стоят пред лекари и пациенти за тяхното успешно диагностициране и лечение. Конференцията е платформа, предлагаща освен нови медицински познания, също така и възможност за лична изява.

Всеки студент ще може да представи своята клинична и научна работа в областта на редките болести. За целта е предвидена специална постерна сесия и сесия с Case reports. Пълните текстове ще бъдат събрани и отпечатани в конферентен сборник (ISSN 1314-3581) след приключване на конференцията.

Гост-лектор на конференцията ще бъде д-р Бен Карсън, професор по неврохирургия, онкология, пластична хирургия и педиатрия, директор по неврохирургия в болница „Джон Хопкинс” (Балтимор, Мериленд, САЩ). Д-р Карсън ще представи презентация на тема „Съображения и рискове, свързани с диагностиката и лечението на сложни неврохирургични проблеми”.

В програмата ще се акцентира на :
Редки болести в :
Педиатрия
Хематология
Ендокринология
Детска хирургия
Редките болести през погледа на пациента

В Конференцията като лектори ще участват:

  • Д-р Бен Карсън, професор по неврохирургия, онкология, пластична хирургия и педиатрия, директор по неврохирургия в болница „Джон Хопкинс” (Балтимор, Мериленд, САЩ)
  • Проф. Румен Стефанов, Катедра по социална медицина и обществено здраве, МУ-Пловдив, Информационен център за редки болести и лекарства сираци, Пловдив
  • Проф.Иван Иванов , Специалист по педиатрия и детска неврология към Детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги”; автор на дисертация по приложение на трансфонтанелна ехография при проследяването на рискови деца;
  • Д-р Веселина Стефанова Горанова-Маринова, д.м., Клиниката по хематология УМБАЛ “Св. Георги”
  • Доц. д-р Пенка Стефанова, Завеждаща детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“
  • Доц. д-р Мария Орбецова, дм – Началник Клиника по Ендокринология при УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив.
  • Гост от Национален Алианс на хора с Редки болести