Все повече дами проверяват гените си, за да се предпазят от рак на гърдата

д-р Мишев

Карциномът на млечната жлеза (РМЖ) е най-честият злокачествен тумор при жените у нас и в повечето развити страни (25 % от всички злокачествени новообразувания) и е на второ място сред причините за смъртност от онкологични заболявания. Затова все повече и повече жени намират за необходимо да разберат дали са носители на така наречените гени за предразположеност към развитие на рак на гърдата (BRCA1 и BRCA2), каза хирургът в МБАЛ „Медлайн“ д-р Грую Мишев. Неговият богат почти половинвековен опит го е сблъскал с десетки хиляди пациентки.

Според водещия хирург медицинската наука вече дава шанс на жените да си направят необходимите изследвания и да разберат до колко са застрашени от заболяването. Такъв тест се прави и в болница „Медлайн“ в партньорство с фирмата за генетични тестове NMGenomix, посочи д-р Мишев. Той уточни, че всяка дама, която разбере, че е носител на такъв ген, първо трябва да се консултира със специалист генетик, който да прецени тази информация в контекста на здравна семейна история.

Въз основа на резултатите пациентката може да реши, че за нея е подходящо по-агресивно хирургично лечение на тумора, ако има вече поставена диагноза, или превантивна реакция под формата на мастектомия и отстраняване на яйчниците, за да се предотврати евентуална поява на рак на гърдата.

Невъзможно е да се определи защо в един или друг случай е възникнал рак на гърдата. Може да се говори само за определени рискови фактори с различна степен на сигурност.

Медицината е единна в становището си, че най-важният рисков фактор е възрастта:

  • Преди 39-годишна възраст – 1 от 231 развива рак (по-малко от 0,5% риск).
  • 40 до 59 – 1 от 25 развива рак (4% риск).
  • 60 до 79 – 1 от 15 развива рак (приблизително 7% риск).

С възрастта рискът нараства поради факта, че „износената“ имунна система вече не може ясно да открива и премахва клетъчните аномалии, обясни хирургът. Като цяло обаче се твърди, че ракът на гърдата, който се появява преди 40-годишна възраст, има тенденция да бъде по-агресивен от този, който се появява при пациенти след 40-те.

„Съществен рисков фактор за развитие на рак на гърдата е и наличието на онкоболни в семейството на жената. Това обаче изобщо не означава, че всяка форма на рак на гърдата при ваш роднина автоматично увеличава риска от развитие на тази патология при вас, предупреди лекарят. – Например, ако баба ви е била диагностицирана с рак на гърдата на 75-годишна възраст, това не означава, че имате повишен риск от развитие на рак на гърдата. Най-вероятно баба ви е била една от тези 15 жени във възрастовата категория, при която ракът се появява поради стареенето на имунната система и нейното регулиране.“

Другият рисков фактор е свързан с унаследяването на гена, отговорен за появата на рак на гърдата, независимо от възрастовите промени:

  • Ако майка, сестра или дъщеря има рак на гърдата.
  • Ако много поколения членове на семейството са имали рак на гърдата или рак на яйчниците.
  • Роднини с рак на гърдата в относително млада възраст (под 50).
  • Роднини с рак на двете гърди.

Генът може да се предава както от майката, така и от бащата, макар при мъжете да се среща, но много по-рядко. Ако един от родителите е носител на мутация в посочените гени, тогава рискът за унаследяването му е 50%. Рискът от развитие на рак зависи от спецификата на генетичната мутация, проявата й в семейството, както и от характеристиките на самия организъм, от начина на живот и факторите на околната среда. Рискът от развитие на рак на гърдата в такива семейства варира от 40 до 80%.